Clintonová: Iránske návrhy na rokovaniach s mocnosťami sú nepoužiteľné

17.07.2012 Celý región

Jeruzalem 16. júla (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes vyhlásila v Jeruzaleme, že iránske návrhy prednesené na rozhovoroch so svetovými veľmocami o jeho jadrovom programe sú nepoužiteľné.

Clintonová, ktorá končí svoju cestu po Blízkom východe, uviedla, že o tejto otázke diskutovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Zopakovala, že Washington uprednostňuje diplomatické riešenie situácie, v ktorej Západ podozrieva Irán zo snahy vyrobiť jadrové zbrane. Teherán tieto zámery popiera.

Clintonová konštatovala, že Izrael a USA majú "rovnaký názor" ohľadom Iránu, ktorý obe krajiny podozrievajú, že atómové zbrane vyvíja pod pláštikom civilného jadrového programu. Dodala, že USA nepoľavia v tlaku a využijú všetku svoju moc na zabránenie Iránu, aby nadobudol jadrové zbrane.

Clintonová navštívila židovský štát po dvoch rokoch. Izrael je poslednou zastávkou šéfky americkej diplomacie na jej takmer dvojtýždňovom turné po Európe, Ázii, Afrike, ako aj Blízkom východe.

Zdroj: Reuters, AP
 

Vyberte región